Eerdere berichten

‘Bipolar’, een educatief kaartspel 

Bipolar the cardgame‘ is een boeiend en educatief spel over de bipolaire stoornis, gecreëerd door onze vrijwilliger Mike Degreef.  
Er was een grote vraag naar het zelfgemaakte kaartspel. Van dokters, psychiaters, verpleegkundigen, ervaringsdeskundigen over leerkrachten, liefhebbers van kaartspelen naar studenten en cliënten… Het spel is daardoor zo goed als uitverkocht.

Heb je zelf het kaartspel Bipolar gespeeld en wil je feedback geven, dan ben je altijd welkom dit te doen via de website: www.bipolarthecardgame.com. Zo kan Mike het spel nog steeds verbeteren. Waarvoor dank.

 

Hoe communiceer ik over mijn ziekte op het werk?

Hoe communiceer je over je ziekte op het werk op een manier die voor jou comfortabel is en een goede (her)start mogelijk maakt? Het Vlaams Patiëntenplatform en Trefpunt Zelfhulp werkten hierover een toolbox uit. Deze toolbox bestaat uit een folder met communicatietips voor werknemers, een folder met communicatietips voor werkgevers en een vorming met bijhorend werkboek.

Lees meer over de campagne.

Mooie korte docu over bipolariteit van de hand van Mustafa El-Kharoiti met getuigenissen van onze leden.

Toolkit bipolaire stoornis

In Nederland hebben drie organisaties de handen in elkaar geslagen om een handige ‘Toolkit Bipolaire stoornis’ te ontwikkelen, met informatie over de bipolaire stoornis, de zorg en ondersteuning daarbij.
‘Om samen te kunnen beslissen is het belangrijk dat iedere patiënt, naaste en zorgverlener over dezelfde basiskennis beschikt. In deze toolkit is een aantal instrumenten opgenomen die daarbij helpen. Deze bevatten de meest recente inzichten uit de wetenschap, professionele praktijk en de ervaringskennis van patiënten en naasten.’
De toolkit werd ontwikkeld door het Trimbos instituut, Landelijk Platform Psychische Gezondheid en Kwaliteitsontwikkeling GGZ.

Klik hier op de link om de toolkit te downloaden.

Wat is manie, wat is depressie, wat is psychose?

Prof. Kupka, hoogleraar bipolaire stoornissen in Amsterdam, legt het in een filmpje glashelder uit.

‘Bij depressie is er eigenlijk van alles te weinig: je hebt nergens zin in, je ziet het niet meer zitten, je hebt geen energie. Bij manie is er van alles te veel. Je doet veel, je voelt je fantastisch, je bent niet af te remmen. En dat je niet meer te corrigeren bent, dát noemen we eigenlijk een psychose. Een diepe depressie is óók een psychose’, aldus psychiater Ralph Kupka.

Forums Ups & Downs

Webinar Forum 2020

Op 10 oktober, de werelddag Geestelijke Gezondheid, organiseerde Ups & Downs een succesvol Webinar Forum met als thema ‘ Verbonden zijjn ondanks afstand’. Het werd een boeiend en inspirerend online event, waar meer dan 100 personen aan deel namen. Bekijk hier de filmpjes van de verschillende sprekers.

Forum 2019

Forum 2018

Forum 2017