Eerdere berichten

Boek: ‘Het komt voor in de beste families’

Een aanrader: het  boek van Griet Frère met de titel ‘Het komt voor in de beste families’.
Griet Frère is stafmedewerker van Similes en schreef het boek om een antwoord te geven op de vele vragen van families van mensen met psychische problemen.
Hoe zoek je hulp voor je naaste en voor jezelf? Hoe leer je omgaan met de psychische kwetsbaarheid van je familielid? Hoe geef je jouw eigen ervaring betekenis en je eigen leven vorm?
 
Het boek wil een hulp zijn voor naasten door het aanreiken van praktische handvaten en persoonlijke verhalen. 
Het boek kan je bestellen bij: https://nl.similes.be/nieuws/boek en is ook te koop in de boekhandel.

‘Bipolar’, een educatief kaartspel 

Bipolar the cardgame‘ is een boeiend en educatief spel over de bipolaire stoornis, gecreëerd door onze vrijwilliger Mike Degreef.  
Er was een grote vraag naar het zelfgemaakte kaartspel. Van dokters, psychiaters, verpleegkundigen, ervaringsdeskundigen over leerkrachten, liefhebbers van kaartspelen naar studenten en cliënten… Het spel is daardoor zo goed als uitverkocht.

Heb je zelf het kaartspel Bipolar gespeeld en wil je feedback geven, dan ben je altijd welkom dit te doen via de website: www.bipolarthecardgame.com. Zo kan Mike het spel nog steeds verbeteren. Waarvoor dank. 

Hoe communiceer ik over mijn ziekte op het werk?

Hoe communiceer je over je ziekte op het werk op een manier die voor jou comfortabel is en een goede (her)start mogelijk maakt? Het Vlaams Patiëntenplatform en Trefpunt Zelfhulp werkten hierover een toolbox uit. Deze toolbox bestaat uit een folder met communicatietips voor werknemers, een folder met communicatietips voor werkgevers en een vorming met bijhorend werkboek.

Lees meer over de campagne.

Mooie korte docu over bipolariteit van de hand van Mustafa El-Kharoiti met getuigenissen van onze leden.

Wat is manie, wat is depressie, wat is psychose?

Prof. Kupka, hoogleraar bipolaire stoornissen in Amsterdam, legt het in een filmpje glashelder uit.

‘Bij depressie is er eigenlijk van alles te weinig: je hebt nergens zin in, je ziet het niet meer zitten, je hebt geen energie. Bij manie is er van alles te veel. Je doet veel, je voelt je fantastisch, je bent niet af te remmen. En dat je niet meer te corrigeren bent, dát noemen we eigenlijk een psychose. Een diepe depressie is óók een psychose’, aldus psychiater Ralph Kupka.

Forums Ups & Downs

Forum 2023 

Zaterdag 14 oktober 2023  in Gent
17e en ‘Open Geest’-editie

Het was opnieuw een boeiende en hartverwarmende bijeenkomst. 180 man had zich aangemeld! 

Deze jaarlijkse studienamiddag bood, naast een boeiend programma, ook de gedroomde gelegenheid om uit te wisselen en bij te praten met andere ervaringsgenoten.

Onze laureate van de Ups & Downs Prijs 2023, Nele Van den Broeck, glunderde! Nele slaagt er als geen ander in om via haar boeken en columns het stigma op psychisch ziek zijn te doorbreken.
Met kracht én kwetsbaarheid maakte Nele Needs A Holiday een blijvende indruk op ons allemaal. Haar voordracht van haar authentieke en snedige columns waren beklijvend!

Het kunstwerk van Victoria Sofianidou met ”Nele Is On Holiday” maakte eveneens indruk en liet niemand onberoerd.

Wil je graag nog even terugblikken op het programma, klik hier.

Forum 2022


Ons Forum van 8/10 in Leuven was een schot in de roos! Dankzij de boeiende sprekers en een openhartig gesprek met onze laureate Selah Sue kregen we een warm applaus van de 150 aanwezigen. De artistieke creatie van Lieve Lodewycks als Ups & Downs-prijs werd zeer gewaardeerd. Dank aan alle vrijwilligers die een bijdrage leverden aan het succes van onze jaarlijkse studiedag! Voor foto’s, ga naar onze Facebookpagina.

Voor het eerst was er ook een tentoonstelling met de artistieke creaties van onze vrijwilligers die zeer werd gesmaakt. Dit zal ongetwijfeld een vervolg kennen op het Forum dat volgend jaar in Gent zal plaatsvinden. 

Op het programma stonden: prof. Filip Raes (KU Leuven), Dr. Hans Jacobs en de bekende zangeres Selah Sue. Klik hier voor het gedetailleerde programma.

Thema: ‘Schaamte doodt’.
Deze gevleugelde woorden van de laureate van de Ups & Downs Prijs van vorig jaar, Hélène Devos, hebben ons geïnspireerd en we zijn daarmee aan de slag gegaan.

Forum 2021

Bekijk hier enkele filmpjes van de 15e editie van het Forum Ups & Downs, met onder meer een bijzonder boeiend interview met actrice Hélène Devos die de 15e Ups & Downs-prijs mocht in ontvangst nemen. Ze sprak in het interview de gevleugelde woorden uit: “Schaamte doodt”. Bij de nieuwsberichten hieronder ook haar dankwoord.

De 15de editie van het Ups & Downs Forum – die zowel live als via livestreaming plaatsvond – was een feest! In de eerste plaats omdat we ons 25-jarig bestaan en dus zilveren jubileum vierden. Met dank aan onze toegewijde vrijwilligers die zich al die jaren met hart en ziel  voor Ups & Downs hebben ingezet!

Het was ook feest door de persoonlijke verbinding tussen de deelnemers en door de deskundige presentaties van de verschillende sprekers! Het thema “Praten is zilver en luisteren is goud!” werd in vele facetten intens beleefd.

Een feesteditie vraagt ook een feestelijk programma, te veel om op te sommen. Je kan hier nog steeds het programma bekijken.  

Webinar Forum 2020

Op 10 oktober, de werelddag Geestelijke Gezondheid, organiseerde Ups & Downs een succesvol Webinar Forum met als thema ‘ Verbonden zijjn ondanks afstand’. Het werd een boeiend en inspirerend online event, waar meer dan 100 personen aan deel namen. Bekijk hier de filmpjes van de verschillende sprekers.

Forum 2019

Forum 2018

Forum 2017