Hoe reageer je als naaste op een depressie?

Hoe reageer je als iemand in je naaste omgeving (partner, familielid, vriend(-in) een depressie heeft? Het beste wat je kunt doen, is er gewoon zijn. Zorg misschien dat er eten op tafel komt, of voor het indekken bij het slapengaan. Meer hoeft het soms echt niet te zijn. En hou ook rekening met volgende elementen:

 1. Luister vooral en oordeel niet
  Laat iemand met een depressie praten en vraag naar zijn of haar gedachten. Het geeft echt niet als je depressief-zijn niet goed of helemaal niet begrijpt. Juist daarom is het belangrijk dat je vraagt naar hoe die persoon zich voelt (en het niet voor hem invult). Een depressief iemand schaamt zich vaak voor zijn gedachten. Veroordeel die gedachten niet, maar zeg dat die gedachten over zichzelf, anderen en de wereld er door de depressie komen. Mensen met een depressie denken vaak dat zij hun gedachten zijn, waardoor ze negatief over zichzelf denken en zo in een negatieve spiraal terecht komen.
 2. Neem het serieus
  Mensen met een depressie hebben meestal weinig zelfvertrouwen en vatten adviezen vaak op als een verwijt. Een depressief persoon is niet dom en weet ook wel dat hij bijvoorbeeld zou moeten naar buiten komen, maar hij of zij kan het simpelweg niet. Verwacht niet dat je goede raad of adviezen worden opgevolgd, beter om ze niet te geven en te vragen hoe je kan helpen.
 3. Blijf uitnodigen
  Iemand met een depressie heeft de neiging om zich meer en meer af te zonderen. Blijf hem of haar stimuleren of uitnodigen voor feestjes en andere activiteiten, ook al weet je dat hij of zij er geen zin in heeft. Verplicht niet. Verwacht geen grote respons of interacties. Laat het contact niet doodbloeden. Een sms’je met “Hoe gaat het?” één keer in de week doet ook al goed. Als buitenstaander kan je het gevoel krijgen dat je alleen maar aan het ‘geven’ bent. Accepteer dit en weet dat, als de depressie voorbij is, dit zal veranderen.
 4. Informeer je
  Mensen met een depressie zijn zichzelf niet. Vaak kan je zichtbaar geen veranderingen opmerken, maar mensen met een depressie kunnen vaak niet buiten de zwarte bril kijken. Dus vraag dit ook niet. Het is lastig uit te leggen hoe depressie precies voelt. Daarom is het als naaste handig dat je informatie opzoekt.
 5. Vraag waarmee je kan helpen
  Je hoeft niet met een oplossing te komen of zelfs maar iets te zeggen. Er zijn, luisteren, is voldoende. Iemand met een depressie heeft vaak moeite met de dagelijkse dingen zoals: administratie, boodschappen doen, huishouden… Hulp kan al in die kleine dingen zitten. Het lukt hem of haar niet meer, of het interesseert hem of haar gewoon vaak niet. Maak geen verwijten, maar bied je hulp aan, met gepaste terughoudendheid.
 6. Vraag naar zelfmoordgedachten
  Gedachten aan zelfmoord komen vaak voor bij mensen met een depressie. Vraag er gerust naar en veroordeel deze gedachten niet. Reken maar dat hij of zij zichzelf over die gedachten schuldig voelt. Laat blijken dat de persoon erg waardevol voor je is en leg uit dat deze gedachten bij de depressie horen en dat dit allemaal voorbij kan gaan. Het kan voor iemand al ontzettend helpen om er even over te praten. Meer tips om dit gesprek aan te gaan kan je vinden op zelfmoord1813.be.
 7. Zorg voor jezelf
  Hoe moeilijk je het ook vindt en hoe graag je ook wil helpen, blijf je eigen dingen doen. Jij mag gewoon wél genieten, of je nu een ouder, zus, broer, partner, vriend of vriendin bent. Dus pak dat terrasje maar, ga maar naar die film, hou een avond met vrienden of vriendinnen, ga dat weekend weg. Het mag. Je bent het aan jezelf verplicht om ondertussen goed voor jezelf te blijven zorgen. Juist dan kun je er ook goed voor iemand anders zijn.
 8. Zoek professionele hulp
  Een dipje gaat wel weer over. Maar als het over een depressie gaat, dan is het bijna onhaalbaar om er in je eentje uit te geraken. Stimuleer dat hij of zij professionele hulp zoekt, en erover praat met de huisarts of een andere hulpverlener. Het kan voor jezelf zeer vermoeiend en ingrijpend zijn om met iemand met een depressie om te gaan. Neem dus ook voldoende tijd voor jezelf en zoek, indien nodig, ook professionele hulp, zodat jij niet de taak van hulpverlener op je neemt. Zorg ervoor dat je ook bij enkele mensen uit je omgeving je hart kunt luchten.

Bron: geestelijkgezondvlaanderen.be