Welkom op de website van Ups & Downs vzw

 

Ups & Downs Wandelingen

Ups & Downs organiseert naast de maandelijkse regionale bijeenkomsten ook eenmaal per maand een wandeling. Telkens op de eerste zondag van de maand.

Hieronder een overzicht van de geplande Ups & Downs wandelingen voor het voorjaar 2018.

7 januari: Driekoningentocht

Winterse natuurwandeling op Belgisch en Nederlands grondgebied door de prachtige Clingse bossen in Nederland en het zeer gevarieerde Stropersbos op Belgische bodem. Veel onverhard. Gemeente Sint-Gillis-Waas (Oost-Vlaanderen)

4 februari: Winterwandeling regio Antwerpen

Hemiksem en omgeving in wintersfeer. Afwisselend bos, waterlopen, weide en monumentale gebouwen. Langs verschillende privédomeinen. Zeer ruime startplaats. Laatste afstempeling om 17 uur. Bereikbaarheid Bus: De Lijn Antwerpen-Boom halte Delvauxstraat Hemiksem op 150m van de start. Auto: zeer ruime parkeergelegenheid. Gemeente Hemiksem (Antwerpen)

4 maart: Jef Pijp Tochten

Met hopelijk al de eerste tekenen van een naderende lente wordt het genieten in het landelijke Kampenhout, bakermat van het witloof, met zijn nog talrijke veld- en boswegen. Dan naar Nederokkerzeel voor nog een mooie lus langs en door het Silsombos. Gemeente Kampenhout (Vlaams-Brabant)

1 april: Parel van het Hageland

Afwisselende veldwegen, bos en holle wegen door het prachtige Hageland met zeer mooie vergezichten. Bereikbaarheid Auto: E314 afrit 22 Aarschot, volg wandeltochtpijlen. Bus: De Lijn 310 Leuven-Aarschot of Aarschot-Leuven, telkens halte Pastorie Nieuwrode. Gemeente Nieuwrode (Vlaams-Brabant)

6 mei: Sint-Gertrudistocht

Op deze tocht vindt iedere wandelaar zijn gading: vergezichten, rustige landwegen, wegeltjes, steegjes. Wandeling door het natuurgebied De Beemden. Bereikbaarheid Trein: station Landen op 500m van de start. Auto: ruime parking aan het station op 500m van de start. Gemeente Landen (Vlaams-Brabant)

Telkens starten om 11 uur.
Keuze van afstand bepaald door deelnemers met een minimum van 12 km. Meer details kan je terugvinden op: www.walkinginbelgium.be (kies datum en plaats en je krijgt alle gegevens omtrent locatie, afstanden etc).

Interesse om mee te wandelen?
Stuur een mailtje naar johanvandeput@me.com (0495 538 580) en je krijgt alle verdere info: samenkomst, meerijden, startuur & afstand.

Doelstellingen

Dit initiatief heeft verschillende doelen. Eerst en vooral is het de bedoeling mensen tot beweging te brengen. Het is bewezen dat beweging bevorderlijk is voor de geestelijke gezondheid en zelfs preventief en heilzaam kan werken. Een tweede reden is het sociale aspect: je ontmoet je groepslotgenoten in een andere omgeving en je kan tevens kennis maken met lotgenoten van andere regio's. Een derde reden is dat wij graag op langere termijn mee zouden willen doen aan de grootste wandelmanifestatie ter wereld, namelijk de '4-daagse van Nijmegen'

Maandelijks samen op stap

We kiezen maandelijks een andere regio om je de kans te bieden mee te kunnen doen of om andere streken van ons land te leren ontdekken. Meestal kiezen we voor deelname aan één van de talrijk georganiseerde wandelingen van regionale wandelverenigingen. Deze verzorgen bewegwijzerde parcours met verschillende afstanden, rustposten en voorzien ook drank- en eetmogelijkheden zodat je met een minimum aan bagage op pad kan.

Wandelen is voor iedereen

Deelnameprijs voor dergelijke tochten is uitermate democratisch. Indien je lid bent van een wandelvereniging betaal je voor de wandeling 1,10 €, niet-leden 1,50 €. Hiermee ben je tevens verzekerd tijdens de activiteit. Drank en eten zijn op de verschillende rustplaatsen ook altijd zeer voordelig te bekomen.

Blijven bewegen

De bedoeling is ook dat je het niet bij één wandeling per maand houdt. De maandelijkse tochten zullen stelselmatig opgedreven worden naar langere afstanden en hoger tempo. Dus ondertussen blijven bewegen is de boodschap zodat je je kan toetsen aan de groep. We starten met afstanden tussen de 12 & 15 km en dit rustig aan en met voldoende rustpauzes (om de 5 á 6 km).

Een deelnemer aan het woord: 'ik ben bijzonder blij dat wandelen hoog op de agenda wordt geplaatst bij Ups & Downs. Verstilling, rust in je hoofd... ik kan me er heel goed in vinden... Wandelen is ook iets waar de lat niet superhoog moet worden gelegd, een toegankelijke bewegingsactiviteit.'
Citaat van J.M. na de eerste Ups & Downs wandeling van 28/07/2013 in Leest.

Gedichten over Wandelen en Wandelaars

Laat je hier meevoeren door de poëzie van deze gedichten over de kunst van het wandelen: Wandelgedichten

Wandelen is goed voor uw geestelijke gezondheid

Lees hier een interessant artikel uit de Standaard: 'Wandelen als Rebellie'
In Nederland is men het wandelen ook genegen. Dit artikel verwijst naar de vele gezondheidsvoordelen van wandelen: 'Wandelen geneest'

In Nederland organiseerde het Fonds voor Psychische Gezondheid in oktober 2012 zelfs een grootschalig initiatief rond wandelen: 'Wandelen voor uw psychische gezondheid'
Ook in het Verenigd Koninkrijk raakte men overtuigd van de voordelen van wandelen voor onze geestelijke gezondheid. Op de site van de BBC staat het volgende artikel: 'Walking could be a useful tool in treating depression'

In het Plus magazine van de Knack verscheen in 2010 een uitgeberid artikel over wandelen: 'Wandelen als wetenschap'